duminică, 9 mai 2010

Memento(2000)


Regia: Christopher Nolan
Cu: Guy Pearce, Carrie Ann Moss


Memento este unul dintre cele mai interesante filme pe care le-am vazut. A fost regizat de Christopher Nolan (The Dark Knight, The Prestige, Batman Begins). Filmul prezinta povestea unui barbat a carui memorie de scurta durata nu mai poate stoca informatii noi decat pentru putina vreme si astfel nu se mai pot forma noi amintiri. Leonard (Guy Pearce) s-a ales cu aceasta problema a memoriei in urma unui accident in care sotia lui a fost violata si omorata si, in incercarea lui de a o salva, a fost lovit puternic in cap de catre atacator. Ca sa isi razbune sotia, el se foloseste de notite si de indicii pe care si le tatueaza pe corp, deoarece in situatia lui poate uita orice noua informatie. Memento este o realizare destul de complicata, as putea spune.

Toata actiunea incepe de la ceea ce in mod normal ar trebui sa fie sfarsitul filmului. Astfel ne este prezentat momentul in care Leonard il omoara pe asa-zisul criminal al sotiei sale chiar la inceputul filmului. Apoi actiunea ne duce in trecut si prezinta momentele in care Leonard a aflat noi detalii despre criminal. Filmul este foarte bine gandit. In ciuda disfunctiunii mentale pe care o are, Leonard reuseste sa faca o treaba buna. In schimb, singura greseala l-ar putea duce pe un drum gresit.

Filmul este realizat in paralel pe doua secvente. Una color si una alb-negru. Cea alb-negru este in ordine cronologica a faptelor si ne da detalii despre boala de care sufera Leonard. Pentru rolul acestuia a participat la casting si Brad Pitt, dar Guy Pearce a reusit sa il impresioneze in cele din urma pe Christopher Nolan. In ciuda intuitiei mele, foarte bune as putea sa spun, nu am reusit sa prevad finalul filmului, care este absolut genial. Nu am de gand sa vi-l spun, ci va invit sa il descoperiti chiar voi.

preluat de pe cineblog.info


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu