marți, 11 mai 2010

American Beauty(1999)


Regia: Sam Mendes
Cu: Kevin Spacey, Mena Suvari, Annete Benning

Am spus de nenumarate ori ca cel mai bun scenariu scris vreodata este American Beauty. L-am citit ca pe un roman, am vazut apoi filmul pe nerasuflate si de atunci nu mai contenesc cu laude la adresa acestei capodopere a lui Sam Mendes. Unul dintre cele mai bune filme ale anilor ‘90, American Beauty le-a dat un imbold tuturor cineastilor independenti din America si a facut ca filmul sa renasca si in anii urmatori creatii precum Crash, Million Dollar Baby si Mystic River, cu bugete microscopice pe langa sumele vehiculate in mod normal in Statele Unite, sa fie la ordinea zilei in cadrul nominalizarilor la Oscar.

Sam Mendes, regizor britanic de teatru, isi face debutul regizoral pe scenariul unui alt debutant, Alan Ball, iar cu Kevin Spacey si Annette Bening in forma maxima, American Beauty se impune rapid drept o capodopera a sfarsitului de mileniu trei.

Acestă peliculă demitizeaza societatea americana si o prezinta asa cum este in realitate prin intermediul unei familii instabile de suburbie. Construit in straturi fine, filmul lui Sam Mendes se remarca prin profunzime, avand mai multe niveluri de intelegere. Avem drama barbatului de varsta mijlocie, drama sotiei acaparate de munca, adolescenta care nu se regaseste, tanarul care incearca sa iasa de sub dominatia tatalui etc. Personajele au substanta si actorii care ii intruchipeaza obtin un rezultat foarte reusit. Kevin Spacey castiga cel de-al doilea Oscar din cariera, iar Annette Bening pierde primul Oscar in favoarea lui Hilary Swank. In 2005, tot Hilary Swank avea sa o devanseze si sa ii sufle statueta aurie.


2 comentarii:

  1. Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
    Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
    Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
    Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
    Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
    Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
    Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
    Contact: onmusique@yahoo.com
    Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

    RăspundețiȘtergere